"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geen Box-3 vrijstelling voor VvE spaargeld

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich niet verleiden tot een box 3-vrijstelling voor leden van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Volgens de bewindsvrouw is er namelijk geen verschil met sparen voor groot onderhoud door een andere woningeigenaar.

Dat laat de minister weten in antwoord op Kamervragen van VVD-politici Helma Lodders en Daniel Koerhuis. Leden van een VvE zijn verplicht jaarlijks een bedrag te sparen voor groot onderhoud. De hoogte daarvan wordt gebaseerd op een meerjarenonderhoudsplan of 0,5% van de herbouwwaarde. Het aandeel van het gespaarde bedrag in het VvE-potje telt mee voor het box 3-vermogen.

Onrechtvaardig

Lodders en Koerhuis verbazen zich hierover. Ollongren antwoordt dat het lidmaatschapsrecht in een VvE een vermogensrecht is dat tot de grondslag van box 3 wordt gerekend. De Kamerleden vinden het onrechtvaardig dat het gespaarde vermogen niet is terug te vorderen bij verkoop van het appartement of als het lid overlijdt.

Geen verschil

De suggestie van Lodders en Koerhuis hier een extra vrijstelling voor in het leven te roepen, verwerpt de minister echter. Zij vindt dat er geen verschil in belastingheffing is met andere huiseigenaren die geld opzijzetten voor groot onderhoud. “Zowel woningeigenaren die zelf gespaard vermogen aanhouden voor hun woningonderhoud, als woningeigenaren die lid zijn van een VvE en via die weg gespaard vermogen aanhouden voor hun woningonderhoud, worden voor dit vermogen belast in box 3 voor zover hun totale vermogen hoger is dan het heffingvrije vermogen”, aldus Ollongren. Een extra vrijstelling noemt ze daarom “niet wenselijk”.

Bron: AMweb

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?