"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zonnestroom levert VvE’s meer geld en minder gedoe op

Het terugleveren van stroom uit zonnepanelen aan het elektriciteitsnet, is vanaf 2020 ook voor VvE’s vrijgesteld van btw. Dat is het gevolg van een aanpassing van de Kleine Ondernemers Regeling(KOR) van de Belastingdienst. Tot nu toe stond die regeling niet open voor instellingen en verenigingen.

Nederland telt 125.000 VvE’s die samen 1,2 miljoen appartementen omvatten. Volgens VvE Belang is er bij deze verenigingen veel animo om zonnepanelen aan te schaffen, vooral omdat ze vaak over grote platte daken beschikken die daar heel geschikt voor zijn. Het teveel aan zonnestroom kunnen bezitters van zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnet. Het verrekenen van die stroom de energierekening heet salderen. Eigenaren van grondgebonden woningen  hoeven daar geen btw over te betalen, maar VvE’s wel. Dankzij de nieuwe regeling hoeft dat per 1 januari 2020 niet meer, zolang de verenigingen maar onder de 1.345 euro btw per jaar blijven. Dat is volgens directeur Kees Oomen van VvE Belang bij de meeste het geval.

Gelijke behandeling

VvE Belang is een belangenorganisatie voor de VvE en appartementseigenaar. Samen met D66 pleit de belangengroep op het dossier woningverduurzaming al langer voor een gelijke behandeling van eigenaren van een rijtjeshuis, tweekapper of vrijstaande woning en de eigenaar van een appartement. Directeur Kees Oomen van VvE Belang: “Wij hebben de politiek en verantwoordelijke ministeries herhaaldelijk gewezen op het feit dat er sprake is van een oneerlijke regeling. Leden van VvE’s zijn ook gewoon huiseigenaren. Alleen betekent de btw-administratie voor iemand in een VvE veel gedoe, terwijl een andere particuliere woningeigenaren  dat niet hebben. Daarom zijn we blij dat we dit voor elkaar gebokst hebben.”

Aanschaf btw-vrij

De ongelijkheid is echter nog niet helemaal weggepoetst. De andere onrechtvaardigheid is volgens de belangenstichting dat particulieren de btw bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugkrijgen en VvE’s niet. Oomen: “Dat probleem lost de aangepaste KOR niet op. Ook op dit punt willen wij gelijke behandeling. D66-kamerlid Jessica van Eijs diende hierover in november vorig jaar een motie in die door de Tweede Kamer werd aangenomen. De motie vraagt het kabinet om te onderzoeken of de fiscale behandeling van de btw voor VvE’s bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen gelijkgesteld kan worden aan die van particulieren. Ook wil ze dat VvE’s met minder dan tien woningen voor een lening kunnen aankloppen bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Nu kunnen alleen verenigingen met tien of meer woningen dat. Dankzij de motie begint er beweging te komen in deze zaak.”

Bron: InFinance

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?