"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Er is recentelijk een onderzoek gepubliceerd. Het onderzoek belicht zowel obstakels als kansen voor het verduurzamen binnen VvE’s

Verduurzaming van VvE-gebouwen: drijfveren en obstakels richting 2050

Het Ministerie van Binnenlandse zaken heeft recentelijk een onderzoek gepubliceerd naar de verduurzaming van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Uitgevoerd door I&O Research in 2023, biedt dit onderzoek inzicht in de motivaties van individuele appartementseigenaren voor verduurzamingsmaatregelen. Het rapport belicht zowel obstakels als kansen voor het stimuleren van verduurzamingsinitiatieven binnen VvE’s

Volgens het onderzoek heeft bijna elke VvE een verduurzamingsopgave. Slechts 10% heeft concrete plannen voor de komende twee jaar, terwijl 25% van plan is duurzaamheidsplannen te maken. Opvallend is dat 41% van de ondervraagden geen plannen heeft om te verduurzamen, waarbij 24% dit niet weet of hier geen mening over heeft.

Belangrijk is de constatering dat 1 op de 5 VvE’s te maken heeft met achterstallig onderhoud, wat mogelijk gecombineerd kan worden met de verduurzamingsopgave. Momenteel wordt onderzocht of meefinancieren van groot onderhoud via het Nationaal Warmtefonds en/of het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland mogelijk is.

Het onderzoek benadrukt dat drijfveren essentieel zijn voor verduurzaming. Appartementseigenaren geven aan dat het hebben van een verduurzamingscommissie, economische voordelen in kaart brengen, een ondersteunende beheerder en bewustwording binnen de VvE cruciaal zijn. Plannen voor verduurzaming richten zich voornamelijk op zonnepanelen, met minder focus op andere isolatieopties en warmtepompen.

Opvallend is dat VvE’s aangeven liever te sparen dan te lenen voor verduurzaming, met een verschil in voorkeur tussen jongere en oudere leden. Jongeren prefereren sparen, terwijl ouderen vaker neigen naar lenen. Motivaties voor verduurzaming variëren, met zorgen over klimaatverandering en investeringen voor toekomstige generaties als belangrijke drijfveren.

Lees hier het artikel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties .

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?