"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tips ter voorkoming van waterschade aan uw VvE

Wat zijn de 3 belangrijkste oorzaken van waterschade? En wat kunt u doen om de kans op waterschade te verkleinen? Deze tips helpen u.

Gevolgen van waterschade

Uw VvE kan te maken krijgen met waterschade. De gevolgen zijn vaak erg vervelend, zowel praktisch als financieel.  In dit artikel van Centraal Beheer leest u de 3 belangrijkste oorzaken van waterschade. En krijgt u tips om waterschade te verkleinen.

Beperk waterschade door regen-, sneeuw- of smeltwater

Al dit water gaat via de regenpijpen van uw appartementsgebouw het riool in. Dat wordt ook wel de ‘hemelwaterafvoer’ genoemd. Maar soms werkt deze afvoer niet goed. Het afvoersysteem zit bijvoorbeeld niet goed in elkaar of is verkeerd geïnstalleerd. Ook achterstallig onderhoud of vervuiling, zoals door bladeren, geeft vaak problemen. En bij nieuwbouw is het nogal eens het geval dat de hemelwaterafvoer te ‘krap’ is en onvoldoende water aankan. Daarnaast kan er bij een ongunstige wind nog  schade ontstaan doordat water of stuifsneeuw in het gebouw binnendringt. Zo zijn openingen in het dak voor dakramen, dakkapellen en doorvoeren kwetsbare punten.

Tips

  1. Kijk welke overgangen in het dak mogelijk problemen geven bij de afvoer van hemelwater. Bijvoorbeeld de kilgoten, dat zijn de goten tussen 2 schuine dakvlakken.
  2. Houd er rekening mee dat een plat dak waterophoping of een dikke laag sneeuw moet aankunnen. Laat dit doorrekenen door een deskundige. Laat ook een expert controleren of de hemelwaterafvoer voldoende water kan afvoeren en goed is geplaatst.
  3. Controleer dakafvoeren en goten regelmatig. Vooral in de herfst of na een storm kunnen ze dichtzitten. Met name platte daken geven vaak problemen. Op het dak kan een enorm gewicht aan water ontstaan. Als het hier niet op is berekend, kan het instorten. Plaats als dat nodig is extra afvoeren of overstorten.
  4. Controleer de hemelwaterafvoerleidingen op verstoppingen en kijk of ze op de juiste manier vastzitten aan het gebouw. Als de grond verzakt, mogen ze bijvoorbeeld niet mee verzakken. Let vooral op de platliggende delen, die verstoppen eerder.
  5. Controleer regelmatig de dakbedekking van uw appartementsgebouw op beschadigingen. In ieder geval na iedere storm. Let vooral op of de afvoeren nog goed vastzitten aan het dak en check de opstaande randen.
  6. Installeer in kelders en andere ondergrondse ruimten een systeem dat water signaleert en automatisch afvoert. Sla goederen tenminste 10 cm vrij van de vloer op.
  7. Controleer of boomwortels schade veroorzaken aan de gresbuizen (oudere, steenachtige rioolbuizen) en of deze buizen voldoende water aankunnen. Vervang de buizen anders.

Beperk waterschade door kapotgevroren leidingen

Zeker als de vorst plotseling en onverwacht invalt, kan dat onaangename verrassingen geven. Niet alleen de waterleidingen, maar bijvoorbeeld ook de sprinklerinstallatie van uw appartementsgebouw kunnen bevriezen. Hierbij speelt het natuurlijk een rol waar de leidingen liggen de  invloed van ‘koude’ gevels en niet-geïsoleerde daken is groot.

Tips

  1. Zorg dat de verwarmingsapparatuur in uw appartementsgebouw altijd goed werkt. Sluit een onderhoudscontract af.
  2. Controleer de waterleidingen regelmatig tijdens vorstperiodes. Zijn ze bevroren? Schakel een deskundige in om ze te laten ontdooien: neem contact op met een erkend installatiebedrijf.
  3. Tap op tijd het water af van leidingen in onverwarmde ruimten en op vorstgevoelige plaatsen.
  4. Controleer de instelling van de thermostaat in de verwarmde ruimten. Stel deze nooit lager in dan 12°C.
  5. Laat buitenkranen in de winter op tijd leeglopen en zorg dat ze dicht zijn.
  6. Isoleer leidingen, vooral op tochtige en onverwarmde plaatsen. Doe er eventueel een elektrisch verwarmingslint omheen.
  7. Sla goederen vrij van de vloer op, bijvoorbeeld op pallets.
  8. Gebruik buitenkranen die tegen de vorst kunnen.

Waterschade door de vaste aan- en afvoerleidingen

Deze schade ontstaat meestal door materiaalmoeheid. Oude leidingen die doorroesten.

Tips

  1. Na een eerste leidinglekkage ontstaat vaak ook een volgende. Dat komt door de materiaalmoeheid. Groter onderhoud is dan nodig om deze vervolg lekkages, schades en ongemakken te voorkomen.  
  2. Stem het gebruik van materialen en gereedschappen op elkaar af. Gebruik bijvoorbeeld producten van hetzelfde merk.
  3. Vervang loden en stalen leidingen zo veel mogelijk door leidingen van koper of kunststof.
  4. Controleer regelmatig of de leidingen nog goed vastzitten en of ze nog in goede staat zijn. Vooral bij flexibele kunststofslangen is dat belangrijk.
  5. Controleer de afvoer regelmatig op verstoppingen. Wees voorzichtig met ontstoppingsmiddelen. Ze kunnen de leidingen aantasten of zelfs voor verdere verstopping zorgen.
  6. Houd het aantal verbindingen in de leidingen zo klein mogelijk.

Bron: Centraal Beheer

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws