"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Rookmelders ook verplicht in bestaande bouw per 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders ook in de bestaande bouw verplicht. Bij nieuwbouw en renovatieprojecten is het al verplicht sinds 2003 om bij oplevering rookmelders op iedere verdieping geïnstalleerd te hebben.

Met deze nieuwe bouwregelgeving geeft de overheid invulling aan het advies van brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en de bouwende partijen om rookmelders voor alle woningen verplicht te stellen.

De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Rookmelders redden dus mensenlevens. Uit TNO-onderzoek blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtoffers vermindert. Gemiddeld breekt namelijk elke dag ergens in Nederland brand uit in een appartementencomplex.

Rookmelder op iedere bouwlaag

De verplichting op iedere bouwlaag een rookmelder te hebben is een belangrijke stap. Uit onderzoeken van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt dat rookmelders het meest effectief zijn als ze ook in de woonkamer en slaapkamers opgehangen worden. Rookmelders moeten overal goed hoorbaar zijn en regelmatig worden onderhouden. Voor mensen die niet zelfstandig mobiel zijn, zijn rookmelders niet afdoende en zijn aanvullende maatregelen nodig, adviseert het IFV.

Bij woningbranden blijkt de oorzaak vaak te liggen in technische problemen in (huishoudelijke) apparatuur en in huis roken (beide 26%). Verder veroorzaakten koken (6%), spelen met vuur (3%) en het branden van kaarsen (3%) een aantal fatale woningbranden. Ook blijkt uit het onderzoek dat meer dan de helft van de overleden personen door woningbrand ouder was dan 65 jaar. Vooral alleenstaande ouderen zijn kwetsbaar.

Inwerkingtreding

Om gebouweigenaren voldoende tijd te geven deze maatregelen in alle bestaande woningen door te voeren, zal deze verplichting pas per 1 juli 2022 ingaan. Ook worden hiermee problemen voorkomen bij de levering en beschikbaarheid van rookmelders bij leveranciers.

Heeft uw appartementencomplex nog geen rookmelders op iedere verdieping? Neem contact met ons op voor advies op dit gebied.

Bronnen: Rijksoverheid / VVE Belang / IFV / Brandwondenstichting

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?