"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Je appartement verzekeren

Als je een appartement hebt hoef je geen eigen opstalverzekering af te sluiten. Deze opstalverzekering verzekert alles dat aard- en nagelvast is aan je appartement. Daar moet de vereniging van eigenaars (vve) voor zorgen. Maar wat als jouw appartement een stuk luxer is dan gemiddeld? En hoe zit het met de inboedelverzekering?

Geen actieve vve, geen opstalverzekering

Als een appartementencomplex geen actieve vereniging van eigenaars (vve) heeft, dan is er waarschijnlijk ook geen opstalverzekering afgesloten voor het gebouw. Met alle risico’s van dien. Daarbij eisen hypotheekverstrekkers een opstalverzekering.

Woon je in zo’n complex, dan adviseren we alles in het werk te stellen om de vve te activeren. Lukt dat niet, dan zit er niets anders op dan een opstalverzekering voor je eigen appartement af te sluiten. Bij ongeveer de helft van de aanbieders van woonverzekeringen kun je zo’n losse opstalverzekering afsluiten. Kies een polis met een appartementenclausule. Die vergoedt ook schade door toedoen van de buren.

Luxer appartement dan gemiddeld

Stel: via de vve is een opstalverzekering afgesloten en het appartementencomplex brandt uit. De uitkering van de opstalverzekering is gebaseerd op de gemiddelde herbouwwaarde van de appartementen, zoals die bij oplevering van toepassing was. Heb jij een luxere woning, bijvoorbeeld met een chique badkamer of een glazen schuifpui naar het balkon, dan krijg je dus te weinig vergoed.

Je eigenaarsbelang meeverzekeren

Om dit gat te dichten, bieden de meeste verzekeraars de mogelijkheid om het zogenoemde eigenaarsbelang mee te verzekeren op de inboedelverzekering. Je krijgt daarmee een aanvullende uitkering voor de extra’s die je hebt aangebracht aan je appartement.Bij Allianz en Klaverblad kan dit alleen op aanvraag. Bij Inshared moet je de aanvullende dekking Eigenaarsbelang afsluiten. En bij SNS, Nationale-Nederlanden (Maatwerk) en ZLM moet je aanvullend nog een opstalverzekering afsluiten. (peildatum april 2021)

Het belang van alle eigenaren verzekeren

Het kan ook zijn dat je vve ervoor kiest het belang van álle eigenaren mee te verzekeren, tegen een premietoeslag. Een aantal verzekeraars biedt deze optie. Dit betekent dat de eigenaren van een eenvoudig appartement meebetalen aan het verzekeren van de luxe badkamer en keuken van hun buren. Voordeel van deze constructie is dat er 1 verzekeraar is. Je krijgt bij schade dus niet te maken met verzekeraars die naar elkaar wijzen.

Inboedelverzekering – Onmisbaar voor iedere appartement eigenaar

Voor elke appartement eigenaar is een goede inboedelverzekering onmisbaar. Bij brand, storm of waterschade kan jouw inboedel beschadigd raken. Om te beschermen tegen deze flinke kostenposten, is de inboedelverzekering in het leven geroepen. Als glas niet is meeverzekerd via de opstalverzekering van de VvE, kun je dit meeverzekeren op de inboedelverzekering. Ruitschade kan altijd ontstaan, bijvoorbeeld vanwege een flinke storm. Zeker als je appartement niet is voorzien van dubbel glas, is het raadzaam een glasverzekering af te sluiten.

Wil je zorgeloos wonen in je appartement? Zorg dan dat bovenstaande verzekeringen op orde zijn. Daarmee voorkom je ellende in de toekomst.

Wil je weten wat in de regel onder de opstal- of inboedelverzekering valt? Het verbond van verzekeraars heeft deze inboedel-inventaris-en-opstallijst gemaakt. Deze lijst bevat richtlijnen om te bepalen op welke verzekering de schade geclaimd moet worden. Het verschilt wel per verzekeraar wat precies verzekerd is. Controleer dus goed je polisvoorwaarden.

Bron: Consumtentenbond / Appartement&Eigenaar

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?