"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

‘Geldverstrekkers worden kritischer op VvE’s’

Hypotheekverstrekkers kijken strenger of Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) voldoende geld opzij hebben gezet voor onderhoud. Ontbreekt zo’n potje dan komt het steeds vaker voor dat een hypotheekaanvraag wordt afgekeurd. Dat constateert de Nederlandse Vereniging voor Hypothecair Planners (NVHP).

De NVHP waarschuwt voor koopcontracten van appartementen waar geen voorbehoud van financiering in is opgenomen. Er kunnen volgens secretaris Maaike Verhoef grote problemen ontstaan als blijkt dat de VvE onvoldoende reserveringen heeft gedaan. Geldverstrekkers zetten dan geen handtekening onder een hypotheekaanvraag, ook al voldoet de koper aan de inkomensnormen.

Onderhoudsplan

VvE’s moeten jaarlijks een bedrag opzijzetten voor groot onderhoud aan het gebouw. Dat moet 0,5% zijn van de herbouwwaarde of een bedrag dat is afgesproken in een meerjarig onderhoudsplan. Als meer dan 80% van de bewoners dat wil, kan van zo’n reservering worden afgezien. In dat geval moeten ze bij noodzakelijk onderhoud zelf in een keer hun aandeel financieren.

“Wij zien in de praktijk regelmatig VvE’s waar deze reservering niet is gemaakt of onvoldoende is. Bijvoorbeeld omdat veel bewoners denken dat ze met een paar jaar toch gaan verhuizen en niet bereid zijn om geld te reserveren voor zaken waarvan zij, voor hun gevoel, nooit meer zullen profiteren”, zegt Verhoef. Ook zouden volgens haar bewoners op de begane grond niet willen meebetalen voor een dakreparatie, omdat dat een probleem zou zijn van de bewoners op de bovenste etage.

Hoge woonlasten

De NVHP vindt het terecht dat steeds meer geldverstrekkers kritisch kijken naar de reserveringen van VvE’s. Verhoef: “Het beleid van de geldverstrekkers is correct, want onverwachte kosten van onderhoud kunnen leiden tot te hoge woonlasten.” Ze adviseert consumenten geen woning te kopen zonder financieringsvoorbehoud en altijd goed onderzoek te doen naar de financiële situatie van de VvE.

Verzakte woningen

De NVHP verwacht dat hypotheekverstrekkers bovendien kritischer zullen worden op funderingsproblematiek. “Er zijn berichten dat circa 1 miljoen woningen het risico lopen te verzakken door daling van de woning als gevolg van gaswinning, inklinken van de bodem door te laag waterpeil, rot van palen en fundering, of uitzetting van de grond door inkomend water bij de mijnen in Limburg. Herstel van fundering vergt per woning een aanzienlijke investering. Worden deze herstelmaatregelen nagelaten dan leidt dat tot waardevermindering van de woning. Ook hier zien we de eerste signalen van geldverstrekkers die kritisch kijken of zij nog bereid zijn om, zonder nadere inspectie van de fundering, de hypotheek aan te bieden indien er al scheurvorming aanwezig is.”

Bron: AMweb

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?